Rugbrødstapas med marinerede jordskokker, butterbeanspread og gulerodshummus

Rugbrødstapas med marinerede jordskokker, butterbeanspread og gulerodshummus

Jordskokker (sæson: november til marts)

Jordskokker har, som andre rodfrugter, mange anvendelsesmuligheder, både tilberedte som kogte, stegte eller bagte. De kan også bruges som hovedingrediens i suppe, mos og puré eller rå i grove salater. De sunde jordskokker adskiller sig en anelse fra andre rodfrugter ved at indeholde ufordøjelige kulhydrater i form af inulin, der er gavnlig for fordøjelsen og med til at sikre et stabilt blodsukker. Jordskokker er derudover rige på B-vitaminer (særligt folat) og har et højt indhold af kalium og fosfor.

(6 personer)

Du skal bruge

  • 12 skiver rugbrød (udstikkes med rund form og ristes i god tid)

Marinerede jordskokker

  • 450 g jordskokker (svarer til ca. 300 rengjorte)
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. tørret timian
  • Salt og peber
  • ½ tsk. usprøjtet citronskal

Grøn aioli

  • 1 ½ dl rapsolie
  • 1 dl persille, finthakket (1/2 bundt persille)
  • 1 pasteuriseret æggeblomme
  • 1 tsk. citronsaft
  • ½ tsk. Dijonsennep
  • ½ fed hvidløg (kan udelades)
  • ¼ tsk. salt

Sådan gør du

  1. Rengør og skræl jordskokkerne og dup dem tørre
  2. Pensl jordskokkerne med olie og krydr med timian, salt, peber og citronskal
  3. Kom jordskokkerne i et ovnfast fad, og bag dem midt i ovnen ved 175 grader i 25 minutter
  4. Imens jordskokkerne bager i ovnen, laves den grønne aioli

Grøn aioli

  1. Blend rapsolien og den rengjorte persille i ca. 1 minut
  2. Sigt olien fra gem den, lige som den purerede persille gemmes til servering
  3. Pisk æggeblommen med citron, hvidløg, sennep, salt og peber
  4. Herefter piskes den overskydende olie i lidt ad gangen
  5. Når den grønne aioli er glat og tyk, kommes den i en sprøjtepose og stilles i køleskabet indtil servering
  6. Vend de bagte jordskokker med den overskydende persillepuré. Skær dem eventuelt i skiver, inden de anrettes på de ristede, runde rugbrødsskiver
  7. Pynt rugbrødtapas med jordskokker med aioli og eventuelt syltede rødløg

Butterbeanspread

  • 1 dåse butterbeans (eller 250 g iblødsatte butterbeans)
  • 150 g grønne ærter, fine
  • 1 moden avocado
  • 1 fed hvidløg
  • 3 spsk. olivenolie
  • 3 spsk. citronsaft
  • ½ dl grøntsagsbouillon (kun hvis massen er for fast)
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Blend butterbeans, ærter, avokado, olivenolie og citronsaft til en ensartet masse.
  2. Tilsæt evt. lidt bouillon, hvis din spread skal være mere lind.
  3. Smag til med salt og peber.

Gulerodshummus

  • 3-4 store gulerødder (skrællede og skåret mindre stykker)
  • 5 fed hvidløg (skrællede)
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 ds kikærter (eller ca. 250g iblødsatte kikærter)
  • 3 spsk. citronsaft
  • 3-4 spsk. olie
  • ½-1 dl vand
  • ¼-1/2 tsk. chilipulver efter smag
  • Salt

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
  2. Skræl gulerødderne og pil hvidløgsfeddene og fordel dem i et ildfast fad dryppet med lidt olie.
  3. Bag til gulerødderne er møre i ca. 25 minutter.
  4. Afdryp kikærterne og skyl dem godt i koldt vand og afdryp igen.
  5. Blend kikærter, bagte gulerødder, hvidløgsfed, citronsaft og olie i en foodprocessor. Tilsæt lidt vand undervejs, indtil massen er glat og ensartet.

Tips!

Du kan fint sætte butterbeans og kikærter i blød dagen før og koge efter iblødsætning.
Rugbrødstapas kræver lidt god tid i køkkenet, da det er mange små retter, der skal tilberedes. Både butterbeanspred og gulerodshummus kan holde sig i ca. 4 dage på køl og kan derfor tilberedes i god tid.

Opskriften er udviklet for FOOD2030 af Marie Manniche Riber