I anledningen af Bælgfrugternes Dag har vi leget med et par opskrifter, der oprindeligt laves med oksekød og derfor hører til den tunge ende af, hvor stort et CO2 aftryk din mad giver. Her har vi udskiftet oksekødsbøffen med en plantebaseret bøf og derved er burgeren både blevet sundere og mere klimavenlig. Velbekomme!
(4-6 Personer)
Du skal bruge
Flækærtebøffer
- 1 ½ dl flækærter, tørrede
- 1 dl perlespelt eller perlebyg
- 2 gulerødder
- 1 stor kartoffel
- 1 løg
- 2-3 fed hvidløg
- 1 æg
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. spidskommen
- 1 lille gurkemejerod (1-2 cm)
- 1 ½ dl havregryn
- 1 ½ dl rasp
- Salt og peber
- Olie til stegning
Burgerfyld
- 4 stk. Fuldkornsburgerboller
- Friske og sprøde salatblade
- 2-3 store tomater
- 1 rødløg eller syltede rødløg
- Aioli
Sådan gør du
- Start med at koge flækærter og perlespelt efter anvisningen.
- Skræl gulerødder og kartofler og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre i letsaltet vand i ca. 10 min.
- Pil imens løg og hvidløg og skær i store stykker.
- Blend eller hak (i foodprocessor) flækærter, perlespelt, gulerødder, kartofler, løg, hvidløg, æg, citronsaft og krydderier til en ensartet masse.
- Hæld massen i en skål og tilsæt havregryn og rasp. Rør godt rundt og lad det hele hvile i ca. 20 minutter.
- Steg på pande og slut eventuelt med at stege færdig i ovnen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt flækærtebøfferne er gennemstegte.
- Klargør burgerfyldet ved at rense og afdryppe salatblade, rense og skære tomater i skiver, pille og skære løg i skiver og varm burgerbollerne igennem.
- Bollerne flækkes og smøres med aioli, inden de samles med resten af fyldet og flækærtebøfferne.
Tip!
Lav en portion syltede rødløg, som du kan bruge i burgeren her og som et lækkert sødt og syrligt tilbehør til mange madretter.