Opskriften giver ca. 30 boller.
Sundhedscentrets sunde klimaboller lever fuldt ud op til ambitionen om at bringe bæredygtighed og klimafokus ind køkkenet ved at ”genanvende” madvarer og derved minimere madspild og energiforbrug. Lav gerne bollerne henover et par dage, da dejen først skal sættes i blød og derefter koldhæve over længere tid.
Denne opskrift er udviklet af køkkenet på Sundhedscentret, som er en af de køkkener/kantiner, der er med i FOOD2030 projektet. Opskriften er deres bud på en klimavenlig livret. Velbekomme!
ca. 30 boller
Det skal du bruge
- 1 liter brød (franskbrød, grovbrød, rugbrød, alt kan bruges)
- 1 dl danskvand
- 40 g gær
- 10 g sukker
- 8 g salt
- ¾ dl olie
- ca. 1-1,5 kg hvedemel eller andet mel (durum, lidt rugmel eller andet mel med højt proteinindhold). Melmængden afhænger af, hvor meget brød, der er i.
Sådan gør du
- Skær brødet i stykker og sæt det i blød i koldt vand, så det er dækket til. Gerne dagen før.
- Opløs gær med danskvand og tilsæt sukker, salt og olie, inden det røres sammen med det opblødte brød og en passende mængde mel. Det skal give en blød og smidig dej.
- Lad dejen koldhæve til næste dag.
- Dejen skal have hævet til en passende størrelse.
- Slå dejen ned og form bollerne.
- Bag bollerne ved ca. 185 grader med 20% damp i ca. 10 min
Tip!
Tilsæt revne gulerødder, squash eller andet grønt til dejen. Det kan sagtens være grøntsager fra køl, der trænger til at blive brugt. Der kan også tilsættes revet ost, kerner og nødder efter humør. 😉