Gulerods-hotdog

Gulerods-hotdog

Gulerødder (sæson: juni til september)

Guleroden er en af danskernes favoritgrøntsager – og med sin friskhed, sødme og sprødhed er det ikke svært at forstå. Gulerødder har mange anvendelsesmuligheder i madlavningen enten som tilbehør eller som ingrediens i madretter eller som en lækker snack. Gulerødder indeholder beta-karoten, som er et forstadie til A-vitamin. De er også en god kilde til C-vitamin. 

I denne opskrift er guleroden den plantebaserede ”pølse” i vores hotdog og serveres med rødløg og æble-rosin-chutney.

(12 stk.)

Æble-rosin-chutney (1 stort syltetøjsglas)

Du skal bruge

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • ½ rød chili
  • ½ kg æbler 
  • 2-3 cm ingefær
  • ½ citron
  • 125 g rosiner
  • ½ dl æbleeddike
  • 125 g sukker
  • 1-1 ½ tsk. salt

Sådan gør du

  1. Klargør og hak løg, hvidløg og chili fint
  2. Rens æblerne og skær i mindre stykker
  3. Skræl og riv ingefæren fint. Riv skallen af citronen og pres derefter citronsaften
  4. Kom løg, hvidløg, chili, æbletern, revet ingefær og citronskal i en tykbundet gryde sammen med rosiner, æbleeddike, sukker og salt. Kog det ved middelvarme i en lille times tid, til konsistensen er blevet tykkere. 
  5. Tilsæt citronsaften og smag til med eventuelt mere salt og kog yderligere igennem i et par minutter.
  6. Hvis du ønsker en ensartet konsistens, kan du blende chutneyen.
  7. Hæld æble-rosin-chutneyen på skoldede glas og på køl indtil brug.

Gulerods-hotdog

Du skal bruge

  • 12 gulerødder, på tykkelse med en pølse og ca. 12-15 cm lange
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1 spsk. olie
  • 3 laurbærblade
  • 1 tsk. tørret timian
  • ½ dl vand
  • olie og lidt smør (til stegning)
  • salt og peber
  • 12 hotdogbrød
  • æble-rosin-chutney
  • aioli og sennep
  • rødløg i skiver
  • karse

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft)
  2. Rens gulerødderne og afrund enderne, så de får form ligesom pølser
  3. Fordel gulerodspølserne i et ovnfast fad med olie, vand, timian, laurbærblade, presset hvidløg
  4. Lad dem bage i ovnen i 30-40 minutter – til gulerødderne er møre. Vend gulerødderne undervejs og tilsæt lidt mere vand, hvis det er fordampet
    Inden servering:
  5. Varm pølsebrødene i ovnen efter anvisningen
  6. Gulerodspølserne steges hurtigt i lidt olie og smør på en pande, kort inden de serveres som gulerodshotdog
  7. Smør det flækkede pølsebrød indeni med aioli og sennep
  8. Ovenpå gulerodspølsen fordeles lidt æble-rosin-chutney, rødløg og til sidst lidt karse

Opskriften er udviklet for FOOD2030 af Marie Manniche Riber