Blomkål (sæson: juni til november)
Blomkål er en af de mest kendte grøntsager i Danmark og er igennem tiden brugt og elsket af mange som kogt eller dampet tilbehør til især stegte kødretter.
Blomkål har et utal af anvendelsesmuligheder som både rå i salater eller grillet med krydderier og smager desuden skønt med sin milde og lidt nøddeagtige smag. Blomkål har et ret højt indhold af C-vitamin, som bidrager til mange vigtige funktioner i kroppen.
(4 personer)
Blomme-chili-sauce (laves først)
Du skal bruge
- 6 blommer
- 3 fed hvidløg
- 1-2 chili, røde eller gule
- 2-3 cm ingefær
- 2 økologiske appelsiner
- 2,5 dl sukker
- 1 dl. æblecidereddike
- ½ tsk. salt
Sådan gør du
- Skær blommerne i mindre stykker
- Klargør hvidløg, chili og ingefær og riv eller skær i små stykker
- Riv skallen af appelsinerne og pres saften ud af dem
- Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det koge i 15-20 minutter
- Imens skoldes et glas til opbevaring af blomme-chili-saucen
- Når det hele er mørt, blendes blomme-chili-saucen til en ensartet masse
- Hæld saucen på glas og sæt den i køleskabet
Saucen har en holdbarhed på ca. 1 uge
Eksotisk blomkålsris
Du skal bruge
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- olie
- ½-1 blomkål
- 2 gurkemejerødder eller 2 tsk. tørret gurkemeje
- ½ dl vand
- ½ dl citronsaft
- salt
- Friske krydderurter til pynt
Sådan gør du
- Pil og hak hvidløg og løg fint
- Klargør blomkålen og hak eller riv den fint i en foodprocessor
- Skræl og riv gurkemejerødder fint (hvis de anvendes friske)
- Sautér hvidløg og løg i olien, til de er klare
- Tilsæt vand, citronsaft og gurkemeje og til sidst det hakkede blomkål
Efter et par minutter er den gule blomkålsris klar til servering
Tilbehør
Kyllingebryster og grøntsager grilles hele eller i store stykker og krydres med salt, peber og eventuelt friske krydderurter
- 2-4 kyllingebryster
- Diverse grøntsager i sæson
Opskriften er udviklet for FOOD2030 af Marie Manniche Riber