FOOD2030 i Kolding arbejder lokalt på at fremme et mere bæredygtigt fødevaresystem i Kolding.
Vi arbejder på tværs af hele værdikæden fra jord til bord, hvilket omfatter alle områder i fødevaresystemet:
- Produktion og forarbejdning
- Distribution og transport
- Forbrug og adfærd
- Madspild
- Styring og Organisering
På tværs af ovenstående områder har Fusilli udvalgt 37 konkrete tiltag til Kolding, som er vigtige for at gøre fødevaresystemet mere bæredygtigt.
Baseret på disse tiltag, vil vi opbygge et ”Living Lab”. Ved at inddrage borgere og fødevareaktører i handlingerne, vil vi afprøve tiltagene ude i selve fødevaresystemet. På den måde får vi virkelighedstro indsigter i, hvad der virker og gør en forskel – og lige så vigtigt, hvad der ikke virker, og dermed ikke er den rigtige løsning for Kolding.
Herunder kan du se hvordan vores fødevaresystem så ud i Kolding i 2021:
Produktion og forarbejdning
Indenfor produktions- og forarbejdningsområdet undersøges tiltag, som kan være med til at fremme lokal dyrkning, styrke værdikæden, reducere klimaaftrykket og øge uddannelsesniveauet indenfor bæredygtige fødevarer:
- Dyrkning i byen: Her kigges på mulighederne for at dyrke på traditionelvis i byen fx i køkkenhaver, byhaver eller kolonihaver, men også på mere innovative dyrkningsformer som vertikalt landbrug, som gør det muligt at dyrke indenfor, på facader, tage m.m.
- Sikre et kompetenceløft i de offentlige køkkener, som er med til at gøre dem mere klimavenlige, samt sikre en forpligtigelse til en mere planterig kost og brugen af bæredygtig emballage
- Fremme dyrkningen af lokale fødevarer gennem forskellige alternativer, som understøtter en bæredygtig og retfærdig produktion
- Uddannelse i madkvalitet, dyrkning og sundhed. Rettet mod forskellige befolkningsgrupper såsom børn, producenter, forarbejdnings-virksomheder og udsatte grupper
Læs mere om de konkrete tiltag herunder.
Distribution og transport
Disse handler først og fremmest om at skabe et mere lokalt fødevaresystem og dermed øge fødevaresikkerheden og minimere emballage og transport.
Derudover at skabe alternativer til den traditionelle handel med fødevarer, så der bliver skabt flere afsætnings- og markedsføringsmuligheder for lokale producenter og forbrugere.
- Understøtte lokale fødevaremarkeder og arrangementer
- Udarbejde katalog over lokale fødevareproducenter
- Styrke synligheden og tilgængeligheden af lokale fødevarer
- Sikre at kommunale indkøbsaftaler understøtter Fairtrade og lokale fødevarer
Forbug og adfærd
Disse er rettet mod at inddrage og inspirere borgerne i Kolding kommune til en mere bæredygtig madkultur via forskellige arrangementer, spørgeskemaer, oplæg, workshops, opskrifts- og erfaringsdeling m.m.
Det er tiltag, der:
- Fokuserer på adfærds- og vaneændringer
- Etablering af Food Lab og Food Hub som kan understøtte inddragelse, formidling og inspirere til adfærdsændring
- Sirker at alle har adgang til fødevarer
- Øger fokus på sociale fællesskaber fx fællesspisninger
- Styrker bevidstheden om en lokalt og mere bæredygtigt fødevaresystem
Madspild
Omhandler de mest effektive måder at undgå madspild på. Her arbejdes på at normalisere brugen af rester og udnyttelsen af hele råvaren, samt at understøtte omdannelsen af madaffald til biobaserede produkter.
Disse tiltag kigger på:
- Hvordan vi kan reducere madspild privat
- Cirkulære tiltag, som vi kan reducere madspildet og være grobund for nye værdikæder
- Reducering af madspild i de offentlige kantiner
- Indsamling og udnyttelse af madaffald til bioaffald
Styring og organisering
Handler om at etablere en organisering og forankring af de tiltag, som skal være med til at fremme udviklingen af et mere bæredygtigt fødevaresystem, samt sikre en langsigtet forpligtigelse blandt de forskellige myndigheder.
- Inddragelse af fødevareaktører og instanser
- Oprette intern fødevarestyregruppe
- Oprette et fødevareråd
- Udarbejde og implementering af en fødevarestrategi